tisdag 9 september 2014

Perge & Belek, gamla & nutida ruiner

Strax nordost om Antalya ca 1-2 mil , på vägen som leder mot Side & Alanya, kan man göra en avstickare till Perge. Det är en före detta stad som ligger inåt landet vid floden Aksu. Staden grundades troligtvis runt 1250 före Kristus & övergavs på 600-talet. 


Här kan man verkligen känna historiens vingslag & staden är sammansatt fortfarande med gator, bad, kyrkor, handelstorg & affärer. Det är lätt att föreställa sig hur den har sett ut. Perge är vacker & mäktig - det känns lite som att vandra genom en filmsekvens ur någon historisk kostymfilm. Jag är verkligen ingen historienörd, men jag uppskattar verkligen alla gamla lämningar som finns här, då dom är så vackra, pampiga och så pass intakta fortfarande. 


Perge är en klar favorit, då den inte heller var överhopad med turistbussar utan rätt öde & rofylld att vandra omkring i.

Vi tog en fikalunch i golfbyn Belek som låg neråt havet. Vi sökte i alla fall havet, men det var stora resorts och golfbanor överallt, inhängnat och avstängt. Vi hittade en trött turiststadskärna som omringades av ett kitschigt nygjort "antikt" pelarsystem. In till denna del forslades resortbesökarna med ett litet barntåg och det var nog det mest genuina en del resortturister ser av Turkiet.

Vi såg till slut att det fanns en beachpark, men vid det laget hade vi redan fått i oss en överprisad lättlunch. 

Från soul till no soul på en kvart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar